MÁRCIUSI MEGLEPETÉSEK

VE : 2021. 03. 10.
Für Lajos 1941
      Für Lajos 1941-ben

1. csomag: HŰSÉG

Iskolánk híres diákjai közé tartozik Für Lajos (1930-2013) történész, az MTA doktora, politikus, az MDF alapító tagja, az Antall-kormány és a Boross-kormány honvédelmi minisztere. Mindig szívesen        látogatott vissza egykori iskolájába, és gondoskodott róla, hogy nyomtatásban megjelent munkái hiánytalanul megtalálhatók legyenek a gimnázium könyvtárában.


Nemrég hozott a posta egy szép kiállítású könyvet: Önarckép – emlékkönyv Für Lajos tiszteletére címmel. Felesége, dr. Bíró Friderika néprajztudós szerkesztette (és ajándékozta) a kötetet, amely sok-sok fotóval kíséri végig a tudós és politikus életútját. A szülőföldhöz és az alma materhez ragaszkodás felemelő példája ez a könyv, amely a gimnázium tantestületének is erőt és biztatást adhat e rendkívüli helyzetben: érdemes küzdeni a tehetségek kibontakoztatásáért! 

 

 

 

 

 

 

2. csomag: ÖNZETLENSÉG

Műsoros estély 1931-ből
                                      Műsoros estély meghívója 1931-ből

Egy budapesti hölgytől érkezett levél a napokban azzal, hogy a nemrég megvásárolt lakásukkal együtt régi iratok, fényképek is birtokába kerültek. Ezek között a csurgói gimnáziummal kapcsolatosak is vannak, felajánlja a könyvtárnak. Meg is jött a kis csomag, egy bizonyítvány, egy osztálykép, és tíz meghívó – Kaszás Rózsika úrhölgynek, ill. Kaszás Babszikának (!) címezve. Egytől egyig kincsek iskolatörténeti gyűjtemény számára! Egy ilyen meghívó sok-sok rejtett információt tartalmaz! Közreadunk néhányat a fotóval együtt, abban a reményben, hogy valaki ráismer a családtagjára, és többet is megtudhatunk Kaszás Rózsikáról és az 1930-as évek Csurgójáról.

NYOMOZZUNK EGYÜTT! Hol állt a házuk? Sétáljunk ki a tavaszi napsütésben a temetőbe, keressük a családtagokat, ássuk elő a fiókból dédpapa tablóját…. Hátha közben kiderül valami érdekes a saját családunkról is!

Szívesen látjuk itt a hozzászólásokban a nyomozás eredményét!

 (Ami a bizonyítványból kiderült: Kaszás Rózsa 1914-ben született, izraelita vallású, apja dr. Kaszás Ödön ügyvéd, a leány 1925-től 1929-ig magántanulóként volt a gimnázium diákja. )

KÖSZÖNET AZ AJÁNDÉKOZÓNAK, AKI AHELYETT, HOGY KIDOBTA VOLNA EGY IDEGEN CSALÁD DOBOZÁT, ÁTNÉZTE ÉS ELJUTTATTA A DOKUMENTUMOKAT ODA, AHOL ÉRTÉKELIK!